A kávé rövid története

A kávénövény Afrika közép-keleti részén, a mai Etiópia területén őshonos, ahol a mai napig is termesztik, illetve vadon is terem. Arról, hogy mikor és milyen formában fogyasztott az ember kávét, nincs pontos információ. A legismertebb legenda arról szól, hogy elsőként egy kecskepásztor vette észre állatain, hogy felélénkültek a piros bogyók fogyasztása után. Más történetek Mohamed és Gábriel arkangyal misztikus kapcsolatáról, egy száműzött szufi bölcsről, illetve egy Phazes nevű arab orvosról szólnak. Ami biztosnak látszik, hogy a kávét italként először az arab világban fogyasztották, és az ott élők közvetítésével terjedt el először a Közel-Keleten, Európában, majd világszerte.

A növény tudatos termesztése a mai Jemen területén kezdődött el időszámításunk szerint 575 körül. Ezen a területen a kereskedelmi élet központja Mocha nevű kikötőváros volt, ami kiinduló pontja lett a kávé világhódító útjának, és eredete az itthon is ismert „mokka” kifejezésnek.

A kávé története
A kávé története