Különleges kávé koktélok

Az igazi olasz kávé hívei minden alkalmat megragadnak, hogy valamilyen módon elfogyasszanak egy finom csésze kávét. Azok számára, akik az esti órákban, vagy akár egy buli előtt sem szeretnének lemondani kedvenc italukról, felsoroltunk néhány isteni kávékoktél receptet, melyek izgalmas élményt nyújtanak minden kávéfogyasztó számára.

Először nézzünk néhány különleges, hűsítő kávéitalt a nyári időszakra. Egy délutáni kávéházi, vagy akár otthoni beszélgetés tökéletes kísérője lehet a felsoroltak bármelyike:

Jeges kávé receptek

Az olasz Caffe Freddo
http://oggipanesalamedomani.it/

Caffé freddo, ahogy az olaszok szeretik

A jeges kávé talán legegyszerűbb változata, a tradícionális olasz freddo. Ez a kávéital:

  • eszpresszókávé
  • jég
  • és cukor

tökéletes elegye.

Egy pohárba kb. 1 dl jeget teszünk és ráöntjük a frissen főzött, forró kávét. Ízlés szerint édesítjük és már fogyaszthatjuk is az igazi olasz jegeskávénkat.

Vaníliafagyis jegeskávé, az örök klasszikus

Jegeskávé vaníliafagylalttal
forrás: http://www.tastingtable.com/

Az igazi jegeskávét vaníliafagyival akár desszertként is fogyaszthatjuk és könnyen elkészíthetjük otthonunkban is. Az alábbi hozzávalókra lesz szükségünk:

  • egy csésze espresso
  • vaníliafagylalt
  • cukor
  • tej
  • tejszínhab

Az elkészítés természetesen ízlés szerint történik, a frissen főzött eszpresszóhoz hozzátesszük a vaníliafagyit, majd tejjel és tejszínhabbal is kiegészíthetjük. Ha fokozni szeretnénk az élvezeteket, fahéjjal vagy reszelt csokoládéval is meghinthetjük a tetejét.

Epres jegeskávé, ínyenceknek

Jegeskávé eperrel
forrás: http://wypiekibeaty.com.pl/

A nyári eperszezon alatt mindenképpen próbálják ki ezt a receptet, az eper és a kávé nagyon jól harmonizálnak egymással. 

Hozzávalók:

  • 1 gombóc vaníliafagyi
  • 1 gombóc eperfagyi
  • egy csésze espresso
  • 2 db eper
  • 2 cl eperszirup
  • tejszínhab ízlés szerint

A két gombóc fagylaltot egy szélesebb szájú pohárba tesszük, majd ráöntjük a friss kávét. Tejszínhabot teszünk rá, hozzátesszük az epreket és epersziruppal díszítjük.

A görögök híres frappéja

Görög Frappe
forrás. www.flickr.com

Ha jegeskávéról beszélünk, mindenképpen meg kell említenünk az igazi görög frappét. A frappé az athéni olimpia idején vált népszerűvé és azóta is hódít. Érdekessége, hogy instant kávéból készül és különleges, krémes hab van a tetején. Hozzávalók:

  • 1,5 teáskanál instant kávé
  • cukor
  • jégkocka
  • 2 dl tej
  • 5 ml víz

Egy csőpohárban az instant kávét és a cukrot kevés forró vízzel öntjük fel és tejhabosítóval kemény habbá verjük. Ezután beletesszük a jégkockákat, ízlés szerint felöntjük tejjel, majd a pohárban maradt helyet vízzel töltjük ki. Fontos! Szívószállal fogyasszuk. Így lehet részünk az igazi görög frappé nyújtotta élvezetben.

Olasz specialitás: Granita!

Az olasz granita
forrás: http://notenoughcinnamon.com/

Az olasz kávé sorbetre hasonlító nyári változata hazánkban kevésbé, Olaszországban annál népszerűbb kávékülönlegesség. Habár elkészítése igen egyszerű, a végeredmény mégis igazán különleges. Lássuk, mire lesz szükségünk nagyobb mennyiség elkészítéséhez:

  • 4 dl víz
  • 10 dkg porcukor
  • 5 dl presszókávé

A hozzávalókat összekeverjük, majd fagyasztóba tesszük. Nagyjából egy-másfél óra után átforgatjuk majd visszatesszük tovább hűlni. Miután szemcsésre fagyott, talpas pohárban, kevés tejszínnel leöntve szolgáljuk fel.

 

 

 

Kávékoktélok

Kávé és alkohol? Igen! Ne ijedjünk meg a két ital találkozásától, engedjük el fantáziánkat és próbáljunk ki néhány izgalmas kávékoktélt. Néhány remek ötlet, receptek formájában:

Bécsi fiáker

Bécsi Fiáker kávé
forrás: http://annaharo.tumblr.com/

Igazi művészet a Bécsi fiáker, kávé és pálinkaházassága.

Hozzávalók:

  • 3/4 csésze forró kávé
  • 2 tk.cseresznyepálinka
  • 1 tk. cukor
  • 1 tk. kávétejszín
  • tejszínhab

A forró kávéba öntjük a pálinkát, majd beletesszük a cukrot és a tejszínt is. Az egészet alaposan elkeverjük, hogy a cukor feloldódjon. Végül a tejszínhabbal díszítjük az italt, és már kínálhatjuk is.

Ír kávé

Ír kávé, avagy Irish Coffee
forrás: http://www.creative-culinary.com/

Az ír kávé fogalma is mindenki számára ismerős lehet, hiszen ez a kávéital az alkoholtartalmú kávék egyik legnépszerűbb formája. 

Hozzávalók:

  • 15 cl forró kávé
  • 3 cl ír whisky
  • 2 kávéskanál barnacukor
  • tejszín

Az ír kávékülönlegesség elkészítését a whisky felmelegítésével kezdjük, melyben már a barnacukrot is felolvasztjuk. Hozzáadjuk a kávét, majd a kiskanál hátsó felén belecsorgatjuk a tejszínt. A tökéletes végeredmény érdekében az összetevőket hagyjuk lassan összekeveredni.

Coffee Martini

Coffee Martini koktél
forrás: http://www.suburble.com/

A Coffee Martini kávékoktél nevét az Y alakú pohárról kapta, hiszen felszolgálásához ilyen “Martinis” pohárra lesz szükségünk. A koktél elkészítéséhez a következőket kell beszerezni:

  • 6 cl vodka
  • 6 cl kávélikőr
  • 2 cl frissen főzött presszókávé

Ha van rá lehetőségünk, használjunk shakert a hozzávalók összekeveréséhez. A három italt öntsük benne össze egy kis adag zúzott jéggel és alaposan rázzuk össze, majd szűrőn keresztül töltsük a pohárba. Díszítésnek pörkölt kávészemeket használhatunk.

Diplomatakávé

A diplomata kávé
forrás: http://www.istanbulmoms.com/

A diplomatakávé fantázianévre hallgató kávéital különleges összetevője a tojáslikőr. Saját magunk vagy akár vendégeink számára is pillanatok alatt elkészíthetjük, hiszen a folyamat rendkívül egyszerű.

Amire szükségünk lesz:

  • presszókávé
  • tojáslikőr
  • tejszínhab
  • fahéj

Előmelegített pohárba tojáslikőrt és frissen főzött eszpresszót töltünk (egy adag kávé elkészítéséhez 5 cl tojáslikőrt használunk). Mindennek tetejére tejszínhabot teszünk és díszítés gyanánt fahéjat szórunk rá.

 

Reggeli kávé különlegesség

Banános-kávés reggeli ital

Banános reggeli kávéital
forrás: http://www.garnishwithlemon.com/

Ráadásként szeretnénk megosztani egy különleges reggeli kávéital receptjét, ami olyan tartalmas, hogy akár reggeliként is fogyaszthatjuk sietősebb napokon. Ezekre a hozzávalókra lesz szükségünk:

  • 40 g zabpehely
  • 250 ml mandulatej
  • 1 banán
  • 1 kis pohár joghurt
  • 1 ek holland kakaópor
  • 1 ek instant kávé

Hogyan készül?

Először is – ha van rá lehetőségünk – már előző este a zabpelyhet és a mandulatej felét összeöntjük egy pohárba és egész éjszakára a hűtőbe tesszük. Az instant kávét ezután feloldjuk egy kevés forró vízben, majd minden más hozzávalóval együtt (beleértve az éjszakára beáztatott zabpelyhet is) egy turmixgépbe tesszük és jól összeturmixoljuk. Pohárba töltve már fogyaszthatjuk is. Igazi energiabomba a nehéz reggelekre!

Reméljük minden olvasónak sikerült olyan receptet találnia a felsoroltak között, amellyel akár barátait, akár saját magát igazi kávé-élményben részesítheti. Érdemes kipróbálni egy-egy különlegesebb receptet is, hiszen otthon is könnyen elkészíthetőek és feldobják a szürke hétköznapokat is. Egy dologról viszont mindenképp gondoskodnunk kell: a kiváló minőségű, frissen főzött eszpresszóról, hiszen az minden kávékoktél alapja. Elkészítéséhez prémium minőségű kávét és kávéfőzőgépet is talál webáruházunkban.